Kesintisiz Güç Kaynakları (KGK-UPS)

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Misafir

Kesintisiz Güç Kaynakları (KGK-UPS)

Mesaj gönderen Misafir »

Kesintisiz Güç Kaynağı (Uninterruptible Power Supply - UPS) Nedir:
Elektrik hattında oluşan gerilim, frekans ve dalgalanmaları düzenleyen, gerektiğinde kullanıcıya bilgisayarı güvenli bir şekilde kapatmaya imkan tanıyan sistemlere verilen genel ad.

KGK Türleri:
Piyasada satılmakta olan çeşiti KGK'lar bulunmakla beraber temel olarak 3 tür ürün vardır:
Off-Line (Standby) KGK: En basit ve temel seviyedeki KGK türüdür. Bu tip KGK'lar herhangi bir kesinti olmadığı sürece beklemede kalan, ancak bir kesinti anında devreye giren ürünlerdir. Gerilim akülerin üzerinden geçmediği için regülasyon yapamazlar. 2 ila 5 mili saniye arasında devreye girerler. Ancak daha kısa süreli dalgalanmalarda devreye giremedikleri için küçük güçlerde kullanılırlar.
Line Interactive KGK: Kademeli olarak regülasyon yapan bu ürünlerde akü ve şebeke voltajın durumuna göre orantılı biçimde kullanılır. Şebeke kesintilerinde off-line sistemlerde olduğu gibi role kontağından geçerek sistemi beslerler. Off-line ürünler gibi küçük güçlerde kullanılırlar.
Online (Double Convertion) KGK: Şebekeden tamamen bağımsız çalışan bu KGK'larda şebeke gerilimi ne olursa olsun çıkış 220V 50Hz olarak sabitlenir. Frekans ve voltaj kararlılığı yüksek olan bu KGK'lar özellikle ofis ya da çoklu sistemlerin kullanıldığı yerlerde tercih edilir.

Enerji Problemleri ve Bilgisayar
Uygulamalarında Yarattığı Sorunlar
Tüm KGK üreticilerinin yoğunlaştığı problem ve sunduğu çözümler bu konu üzerinedir. Bu problemleri bilmek konuya yaklaşmanın ilk adımı olduğu açıktır. Ama bunun hemen sonrasında çözümü üretmek uygulamalarda çok büyük yanlışlara ve ekonomik zararlara yol açar. Aşağıda bu problemlerin neler olduğu gözden geçirilmektedir.
A-Gerilim Kesintisi (Black Out)
Bir kaç periyot'dan (20msn) bir kaç saate kadar uzayan enerji kesintilerini içerir. Enerji hatlarında oluşan problemlerin dışında dağıtım hatlarında bir sigortanın atması ya da anlık kısa devreler gibi nedenlerle de ortaya çıkar. Bilgi kaybolması ve donanım bozulmalarına neden olur.
B-Gerilimin Aşırı Düşmesi (Sag)
Büyük yüklerin devre girmesi, yetersiz enerji alt yapısı, demeraj akımları, kısa devreler gerilimin nominal değerinin altında olmasına neden olur. Hafızanın silinmesine, veri kaybına, aydınlık seviyesinin değişmesine, sistemlerin kapanmasına neden olur.
C-Aşırı Gerilim Sıçraması (Spike)
Mikro saniyeler (saniyenin milyonda biri) süresinde binlerce Volt sıçramaların oluşmasıdır. Yıldırım düşmesi ve yüksek gerilim dağıtım şebekesindeki kazalar neden olur. Baskılı devre kartları bazında büyük maddi hasarlara ve yangınlara sebep olabilir. Bu olaya maruz kalan KGK dahi büyük zarar görür. Bu tür aşırı gerilim sıçramalı kademeli olarak kullanılan "surge suppressor"ler ile zararsız seviyeye getirilir.
D-Düşük Gerilim (Brown Out)
Gerilim şebekesinin aşırı yüklenmesi ile gerilimin nominal gerilimin altında seyretmesi şeklinde oluşur. Belirgin bir hata ya da arızaya neden olmasa da artan akımla birlikte ortaya çıkan verimsizlik zamanla eskimeyi ve arızalanma riskini arttırır.
E-Gerilim Yükselmesi (Surge)
Büyük yüklerin devreden çıkması ile gerilimin nominal gerilimin üstünde seyretmesi şeklinde oluşur. Yetersiz dağıtım şebekesi, bu olayın etkisini daha büyütür. Veri hatalarına, aydınlık seviyesinin değişmesine ve ekran görüntüsü küçülmesine neden olur. Uzun zamanda ise komponent ömürlerinin beklenenin altında olmasına neden olur.
F-Hat Gürültüsü (Line Noise)
Elektromanyetik ve iletkensel olarak dağıtım hattında taşınan Radyo Dalgası Gürültüsü, bilgisayar içinde veri kaybı ve hatası, hafıza kaybı, klavye kilitlenmesi ya da yazılımın takılması gibi hatalar oluşturur.
G-Frekans Değişimi (Frequency Variation)
Bu olay kötü ve ayarsız jeneratörler ile çalışmada meydana gelir. Çok özel cıhazlarda veri kaybı ve donanım arızalanmalarına neden olur.
H-Anahtarlama Gürültüleri (Switching Transient)
Matkap, kaynak makinesi gibi arklı çalışan aletlerin şebekeye yaydığı gürültülerdir. Nano saniyeler seviyesinde oluşan çok büyük gerilim değişimlerinden oluşur. Hafıza kaybı, veri kaybı ve veri hatasına neden olduğu gibi komponent ömürlerinin beklenenin altında olmasına neden olur.
I-Harmonik Bozulma (Harmonic Distorsion)
Nonlineer yüklerin şebekeyi bozması ile oluşur. Haberleşme hatası, aşırı ısınma ve neticesinde donanım hataları oluşturur.
İ-Birleşik Bozucu Etkiler
Yukarıda sıralanan etkilerin birleşimi
Cevapla

“Elektrik Forum” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 18 misafir