Transformatörlerde sorun yaşamamak için

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Misafir

Transformatörlerde sorun yaşamamak için

Mesaj gönderen Misafir »

TRANSFORMATÖRLERİNİZDE SORUN YAŞAMAMAK İÇİ LÜTFEN ÖNERİLERİMİZİ OKUYUN.

1- Parafudur topraklamaları ayrı yapılmalı ve 1 Ohm' dan küçük olmalıdır.

2- İşletme topraklaması (nötr topraklama) ayrı yapılmalı koruma topraklamasından uzak ve 2 Ohm' dan küçük olmalıdır.

3- Eklatörler ve transformatör gövde topraklaması, birlikte ancak 5 Ohm' dan küçük olmalıdır.

4- Topraklamada; asgari daldırma galvaniz levha kullanmalı, civata ve bağlantı yerleri iyi temas sağlayacak, temiz ve oksidasyonsuz yapılmalıdır. Galvaniz malzeme kullanılmalı, bakır topraklama tercih edilmelidir.

5- Transformatör bağlantılarında; bilhassa alçak gerilim iletimi sağlayacak tij bağlantılarında kullanılacak prinç pul ve somunların yüzeylerinin temiz, düzgün olmasına ve kontra somun ile sıkılarak gevşemesine olanak verilmemesine dikkat edilmelidir. Demir pul ve rondela kullanılmamalıdır.

6- Transformatör; dengeli yüklenmelidir. Yük fazlara eşit dağıtılmalıdır. Ölçü aletiyle günün muhtelif saatlerinde kontrol edilmelidir.

7- Transformatör alçak gerilim bağlantılarının ısınması renk değişiminden veya uzaktan ısı ölçen lazer termometre ile sıcaklığı kontrol edilmeli, ısınıyorsa sebebi araştırılmalı ve sorun giderilmelidir.

8- Transformatörün alçak gerilim çıkışından şaltere giden kablo ısı ve bağlantı bakımından kontrol edilmelidir. Bağlantıların ısınması transformatörün yanmasını hızlandırır. Özellikle direk inişinde kablonun köşe yapmamasına ve zedelenmemesine dikkat edilmelidir.

9- Termik manyetik koruyucu şalterin; ayarları, ısınması kontrol edilmeli ve normal değerlerde olması sağlanmalıdır.

10- Panoda; voltaj yükselmesinde atlamalara meydan verecek faz, toprak yakınlaşmaları kontrol edilmeli; böyle noktalar varsa giderilmelidir. Aksi halde yıldırımlarda panoda kısa devre meydana gelebilir ve transformatörün da hasar görmesi mümkün olabilir.

11- Seksiyoner manevrasında; bıçakların kapanmasına dikkat edilmeli, bir fazın açık kalması, durumunda transformatöre daha büyük akımlar getireceğinden, transformatör ve motorlar yanabilir ve gerilim dengesizliği görülebilecektir.

12- Sigortalı seksiyonerlerde kullanılacak sigorta; çekilecek güçle orantılı ve uygun seçilmelidir. Sigorta yerine tel hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Sigortalar çeneye sıkı sıkıya girecek şekilde ayarlanmalıdır. Seksiyonerde meydana gelen arklanma transformatöre zarar verecektir.

13- 630kVA ve daha büyük transformatörlerde sekonder korumalar iyi ayarlanmalı, çalışır aktif olması sağlanmalı, belirli periyotlarda kontrol edilmelidir. Sekonder korumanın aküsünün deşarj olması veya ömrünü yitirmesi korumayı tamamen ortadan kaldıracağından aküler en geç ayda bir kez kontrol edilmelidir.

14- Transformatörde; eklatör çubukları ayarı ile oynanmamalı, nakliye esnasında bozulmuşsa, transformatör bakım ve işletme talimatına uygun ayarlanmalıdır.

15- Her cihazda olduğu gibi TRANSFORMATÖR İŞLETME BAKIM TALİMATI çok iyi okunmalı, YAZILANLARA UYULMALI, UYGULANMALIDIR.

16- İşletme bakım talimatı konusunda yetkili Elektrik Mühendisi veya firması tarafından son kullanıcı (abone) bilgilendirilmelidir. Sistemin periyodik bakımı planlı olarak yapılmalıdır.


En son Anonymous tarafından 16 Mar 2011 , Çrş 7:26 pm tarihinde darbelendi.
Cevapla

“Elektrik Forum” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir