Ticari araç kullananlar dikkat

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Misafir

Ticari araç kullananlar dikkat

Mesaj gönderen Misafir »

1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek düzenlemeyle hafif ticari araçlara kısıtlamalar geliyor. Artık ticari araçlar sadece iş için kullanılabilecek.

Yeni yılda 3 buçuk tonun altında kalan hafif ticari araçlara amacına uygun kullanım şartı geliyor. Yapılan bu yeni düzenlemeyle belirtilen tonun altındaki ticari araçlar “kiralık” olarak trafiğe çıkamayacak. Yani gündüz iş için kullanılan kiralık ticari araçla akşam eve gitmek yasaklanıyor.

Ulaştırma Bakanlığı’nın 1 Ocak 2010’da uygulamaya koymayı amaçladığı yeni Karayolu Taşıma Yönetmenliği’yle, 500 bine yakın ticari araç trafiğe girdiğinde yeni cezalarla karşı karşıya kalacak. Söz konusu uygulama özellikle araç kiralama şirketlerini çıkmaza soktu.

SADECE İŞ İÇİN KULLANILACAK

Karayolların Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ulaştırma Müsteşarlığı’nın 2006 yılında hazırladığı ve 1 Ocak 2010’da yürürlüğe koyacağı yeni düzenleme ile araç ruhsatında adı yazılı kişi ve yaptığı iş sadece o araçla ilgili ise kullanılabilecek. Bunun yanında hafta içi ticari amaçlı kullanılan araç, akşamları servis haline gelemeyecek veya aynı araç hafta sonu kişisel ihtiyaçlar için kullanılamayacak. Bundan dolayı pek çok şirket kiralık araçlarının sözleşmelerini sonlandırıp satın alma yoluyla kendi filosunu kurmaya başladı. Ancak bazı kiralama şirketleri cirolarının düşmesine yol açacak yönetmeliğin iptali için dava açma yolunu denerken kimi şirketler ise 31 Aralık’tan sonra herkesin zarar göreceğini öne sürerek uygulamadan vazgeçilmesi için Bakanlığa çağrıda bulunuyor.

SEKTÖR ZARAR GÖRECEK

Operasyonel taşıt kiralama şirketi Fleet Corp’un Genel Müdürü Dominigue Cardineau, sektörün bu uygulamadan olumsuz etkileneceğini dile getirdi. Hazırlanan yasaya belli noktalarda karşı olmadıklarını belirten Cardineau şunları söyledi: “Yasanın haklı tarafı var mutlaka ancak, hazırlanırken sorunun muhatapları olan bizlerin de görüşü alınmalıydı. Çünkü bu en çok bizim sektörü etkileyecek. Neden biz bu işin dışına bırakıldık anlamıyoruz.”

YASAYA UYMAYANA 2 BiN LiRA CEZA

Ulaştırma Bakanlığı, yeni yılda başlatacağı uygulamaya göre tespit edilen kiralık araçlara her ihlal için 2 bin lira para cezası kesecek. Denetim ve ceza yetkisi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde olacak. Karayolları Genel Müdürlüğü, bilgisayar sistemiyle donatılmış özel araçlarla otoban ve köprü geçişlerinde kiralık araç denetimine çıkacak. Yasayı ihlal ettiği belirlenen araçlara anında ceza kesilmesi söz konusu olacak.


En son Anonymous tarafından 17 Nis 2011 , Pzr 7:02 pm tarihinde darbelendi.
Cevapla

“Gündem Yorum” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir