CHP Tunceli Raporu 1996

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Misafir

CHP Tunceli Raporu 1996

Mesaj gönderen Misafir »

CHP TUNCELİ RAPORU(22-24 EKİM 1996) 22.10.1996

İşte Rapordan can alıcı başlıklar ;

Teröre Doğrudan Bulaşmamış Olanlara Genel Af Çıkmalıdır:

Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesi ve Türk Ceza Yasası'nın 312nci maddeleri kapsamında olup doğrudan teröre karışmamış tüm tutuklu ve hükümlüler için kısmi genel af çıkartılarak ülkede hoşgörü ve iç barış ortamına geçişin zemini yaratılmalıdır.

Çözüm; Etnik Duyarlılıklara Demokratik Çözüm
Sağlanması, Kürt Kimliğinin Tanınmasıdır...

Etnik duyarlılıklara demokratik çözüm, ülkenin bölünmez bütünlüğü ve üniter devlet yapısı içinde, çok kültürlü toplum yapımızı ve Türkiyeyi barışa, gelişmeye ve esenliğe taşıyabilmenin güvencesidir.

Bu evrensel ilke çerçevesinde; her kökenden, her kültür kümesinden insanımıza kendi ana dillerini daha iyi öğrenme, kendi kimliklerini geliştirme olanağı tanınmalı; Türkiye'yi kimliği ve kültürü özgürleştirilmiş bireyler topluluğu haline dönüştürmeliyiz.

Bu amaçla her türlü iletişim ortamından, eğitim sürecinden, birikim ve kaynakdan özgürce yararlanılabilmeli; bunun önünü açacak çoğulcu demokratik toplum ortamı yaratılmalıdır. Bu anlayışla Kürt kökenli yurttaşlarımız da;

a./ Dil, kültür, folklor ve kimliklerini koruma, geliştirme ve açıklayabilme,
b./ Kendi ana dillerinde, yazılı basın, radyo ve televizyon dahil her
türlü medya aracılığı ile yayın yapabilme,
c./ Özel okullarda kendi ana dilleri ile eğitim yapabilme,
6.1 Kürt dil ve kültürü üzerinde araştırma yapacak enstitüler ve
benzeri kurumların kurulabilmesi, haklarına kavuşmalıdırlar.

Çözüm; Çoğulcu Yerinden Yönetim ve İdari Reformdur..

Yerel yönetimlerin çoğulcu, katılımcı ve şeffaf yapıda güçlendirilmesi; genişletilmiş yetki ve sorumluluklara kavuşturularak merkezi vesayetten kurtarılması; böylece, çoğulcu yerinden yönetim yapılanmasına geçilmesi gereklidir.

Ancak böylelikle, yurttaşlarımızın, özellikle kendi yaşamları ile yakından ilgili konularda yönetimlere doğrudan katılımları sağlanabilir; yerel demokrasiye çağdaş derinlik kazandırılabilir; kamu idaresinin ağır işleyen bürokratik çarklarına yeni ivme katılabilir.

Ülke coğrafyamızın tümünde hızla yaşama geçirmek zorunda olduğumuz çoğulcu yerinden yönetim reformu, Kürt sorununun aşılmasında da önemli köşe taşlarındandır.

Çözüm, ayrışım veya federatif yapılanma değil; sosyal hukuk devleti çatısı altında, çağdaş değerler ve yurttaşlık bilinci içinde bütünleşmedir. Bu anlayışla, ilçeler bazında çok odaklı çoğulcu yerel demokrasiyi hızla uygulamaya geçirmektir.

HÜKÜMETİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ...

CHP olarak, bu konularda Hükümeti derhal göreve çağırıyoruz İlgili Bakanların derhal Tunceli'ye ve ülkemizin bu kriz bölgesine giderek duruma el koymalarını; devletin şefkatli, sıcak, barışçı yüzünü yurttaşlarına yöneltmesini bekliyoruz...

Yurttaşlarımızın hayatını karartmakta olan Devlet ayıbına, insanlık ayıbına, insan hakları ihlallerine son verilmesini talep ediyoruz...

Yörede demokrasinin ayağa kaldırılmasını, eşitsizliklerin
giderilmesini, iç barışın sağlanmasını bekliyoruz...

Rapor 17.12.2009 tarihinide chp.org.tr adresinden indirilmiştir.

http://www.4shared.com/file/175435430/5 ... aporu.html


En son Anonymous tarafından 14 May 2011 , Cmt 2:18 am tarihinde darbelendi.
Cevapla

“Gündem Yorum” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 17 misafir