Yatırımcı ‘rüzgara’ kapıldı

Rüzgâr Enerjisi ve teknolojileri forumu.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin
Site Admin
Mesajlar: 210
Kayıt: 29 Kas 2009 , Pzr 2:26 am

Yatırımcı ‘rüzgara’ kapıldı

Mesaj gönderen admin »

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 1 Kasım 2007′de aldığı 750 adet rüzgar enerjisi santralı başvurusunun yarıdan fazlası bölgede bulunuyor.

Bölgede lisans alıp yatırımı devam eden tesislerin kurulu gücü 2 bin megavatı geçti. Yapımı devam eden tesislerin önemli kısmının 2010′da üretime geçmesi bekleniyor.

Ekonomide yaşanan kriz nedeniyle bir çok alanda yatırımlar ertelenirken, rüzgara yapılan yatırım hız kesmedi. Türkiye’nin enerjiye olan ihtiyacının her geçen gün arttığını dikkate alan bir çok yatırımcı firma, rüzgar santralı yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Yatırımcıların en büyük adresi ise rüzgar ölçümleri yüksek çıkan Ege Bölgesi’ndeki iller oldu. Ege Bölgesi’nde lisans alıp yatırımı devam eden rüzgar enerji santrallarının kurulu gücü 2 bin megavatı geçti. Megavat başına düşen ortalama yatırım maliyetine göre Ege’de rüzgar enerjisine yapılacak yatırımların tutarı 2.5 milyar euroya yaklaştı.

Yapımı devam eden santralların önemli kısmının 2010 yılında faaliyete geçmesi beklenirken, projelerin çoğunun yer aldığı Çeşme Yarımadası’ndaki enerji yatırımları ise Enerji Bakanlığı’nın iletim hattı yatırımını bekliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 1 Kasım 2007′de aldığı 750 adet rüzgar enerjisi santrali başvurusunun da yarıdan fazlası Ege’de bulunuyor.

Potansiyel büyük

Alize Enerji Elektrik Üretim A.Ş. Enerji Proje Koordinatörü Ahmet Araçman, çoğu Ege’de olmak üzere toplam 430 milyon euroluk yatırımla rüzgar enerji santralları kurmayı planladıklarını açıkladı. Alize Enerji olarak Ege’de Manisa-Gelenbe, Balıkesir-Susurluk, Çanakkale-Üvecik, İzmir, Balıkesir Havran’da rüzgar santralları kuracaklarını belirten Araçman, “Bu yıl içinde Çanakkale ve Susurluk’daki santrallarda üretime başlayacağız. Diğer santralların faaliyete geçmesi ise 2010 sonunu bulacak. Alize olarak 100 milyon euroluk yatırım yapacağız. Ayrıca Polat Enerji’yle ortak olarak Soma ve Foça’da 330 milyon euroluk yatırım planlıyoruz” dedi.

Ege’nin rüzgar potansiyelinin değerlendirilmesi için daha çok yatırım yapılması gerektiğine dikkat çeken Araçman, “Bugün Türkiye’deki rüzgar enerjisi potansiyelinin ancak yüzde birini kullanabiliyoruz. Yenilenebilir enerji sektörüne özgü kredi verilirse ve ürettiğimiz enerjinin parasını tahsil edebilirsek daha çok yatırım yapabiliriz” diye konuştu.

Maliyet azalıyor


İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkan Yardımcısı ve ABK Enerji’nin ortağı Barış Kocagöz, Söke ve Çeşme’ye kuracakları rüzgar santralları için altyapı çalışmalarına devam ettiklerini açıkladı. Enerji yatırımlarında maliyetin yüzde 20′ye varan oranda azaldığına dikkat çeken Kocagöz, “Rüzgar santralı yatırımı için demir-çelik ve bakır fiyatları önemliydi. Yatırım girdilerinde önemli düşüş oldu. Bu nedenle yatırıma devam etme kararı aldık. İlk rüzgar santralını Söke’de 38 milyon euro yatırımla kuracağız. Çeşme’deki yatırımımız ise 22 milyon euro olacak. Bu iki yatırım için yurtdışından ve yerli bankalardan kaynak sağlama girişimlerimiz devam ediyor” diye konuştu.

İhale bekleniyor

Çeşme Yarımadası’nda 11 firma, toplam 15 rüzgar santralı yatırımı için Enerji Bakanlığı’nı bekliyor. Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, Çeşme Yarımadası’nda 5 rüzgar enerji santralı kurmayı yatırım programına aldıklarını söyledi. Rüzgar santrallarını Karaburun-Yaylaköy, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Germiyan, Alaçatı ve Mordoğan’da kuracaklarını açıklayan Sivri, “70 metrelik ölçüm direkleri dikildi. Her türlü resmi ve teknik çalışma devam ediyor. Enerji Bakanlığı’nın Enerji Nakil Hattı yatırım ihalesini bekliyoruz. İhaleyi Enerji bakanlığı yapacak, parayı biz ödeyeceğiz. Aldığımız bilgilere göre ihale 2010 yılına ertelendi. Bizim kuracağımız santralların gücü 76 megavattan başlayıp 100 megavata kadar çıkabilecek” dedi.

Ege Bölgesi’nde toplam 5 rüzgar enerji santralı kuracak olan Gama Enerji bünyesinde faaliyet gösteren Garet Rüzgar Enerjisi A.Ş. firmasının Proje Mühendisi Emre Orhan ise toplam 142.5 megavatlık enerji üretimi yapacaklarını söyledi. İzmir Aliağa ile Çanakkale Ezine’deki toplam 32.5 megavat büyüklükteki santrallarının lisansını aldıklarını, Manisa’da 2 ve Çanakkale’de de 1 santral için de lisanlarının kısa zamanda çıkacağını dile getiren Orhan şunları söyledi: “Biz grup olarak son dönemde enerji yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Termik ve hidroelektrik santralı yatırımımız da var. Bu kapsamda Ege Bölgesi’nin rüzgar potansiyelini değerlendirmek için 5 proje hazırladık. Aliağa ve Çanakkale’deki 2 santralımızı 2010 yılının 3′üncü çeyreğinde üretime almayı planlıyoruz. Rüzgara 150 milyon euronun üzerinde yatırım yapacağız.”

2 yılda bitecek


Çeşme’de 20 megavat, Bandırma’da da 30 megavat güce sahip olacak rüzgar enerji santralları için 50 milyon doların üzerinde yatırım öngördüklerini açıklayan Yılmaz Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulusoy, Çeşme’de lisans almış 17 proje olduğunu bu firmalardan birinin üretim lisansını almak için görüştüklerini söyledi. Lisanslı projeyi alarak yatırım yapacaklarını açıklayan Ulusoy, “İçinde İtalyan ve Hollandalı yatırımcıların da olduğu proje ile yakından ilgileniyoruz. Şu anda Çeşme’de TEİAŞ elektrik iletim hatlarını kuruyor. Bu yatırım 2 yıl içinde tamamlanacak. Biz de yatırıma yıl sonuna kadar başlayarak, iletim hatları tamamlandığında santralı devreye almayı planlıyoruz. Bandırma’daki yatırıma da kısa süre içinde başlayacağız” diye konuştu.

Enda başı çekiyor

Rüzgar enerji santralı kurmayı planlayanlar arasında İzmirli sanayici ve işadamlarının kurduğu çok ortaklı Enda Holding başı çekiyor. İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili Barış Kocagöz, Gürel Grubu, Akça Holding, Selçuk Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Eli Alharal, Şınlak Holding, Cer Metal’in (eski Metaş) sahipleri Tanyeri Ailesi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Atıl Akkan’ın öncülüğündeki sanayiciler, Güçbirliği Holding, İnci Holding ve Ütopya Elektrik’in sahibi Bahar Kaynakçıoğlu, rüzgar santralı yatırımı planlayan İzmirliler.

Lisans alıp yatırıma devam edenler

Yatırımcı Yer Kurulu güç (Mw)
Üçgen Seferihisar Seferihisar 14
Baltepe Enerji Çeşme-Ovacık 18
Aktepe Enerji Seferihisar-Sığacık 16
Alentek Susurluk 45
Bilgin Rüzgar Soma-Kırkağaç 90
Bergama RES Aliağa-Bergama 90
Söke RES Uşak 54
Garet Enerji İzmir 10
Garet Enerji Çanakkale 22.5
Hassas Teknik Urla 15
Egenda Karaburun 13.8
Ortan Enerji Çeşme 16.25
Egenda Çeşme 16
Çalık Rüzgar Urla 40
Egenda Urla 13
Egenda Çeşme 10.8
Ayen Enerji Karaburun 30.75
Ayen Enerji Seferihisar 24
Lodos Elektrik Karaburun 120
Çalık Rüzgar Karaburun 32
ABK Enerji Çeşme 16
Yapısan Elektrik Çeşme 49.5
Yaylaköy RES Karaburun 15
Galata Wind Balıkesir 93
As Makinsan Bandırma 24
Enerjisa Çanakkale 30
Borasco Enerji Balıkesir 45
Doğal Enerji Foça 30
ABK Enerji Aydın 30
Doğal Enerji Aliağa 30
Yapısan Elektrik Balıkesir 30
Alize Enerji Manisa 25.6
Sabaş Elektrik Çine 24
Ütopya Elektrik Bergama 15
Alize Enerji Çanakkale 20.8
Alize Enerji Susurluk 19
Alize Enerii Havran 16
Soma Enerji Soma 140.8
Poyraz Enerji Kepsut 54.9
Alenka Enerji Bandırma 6
Doruk Enerji Aliağa 30
Ayres Enerji Çanakkale 5
Kapıdağ Rüzgar Balıkesir 34.85
Akenerji Bandırma 15
Kores Urla 15
Mazı-3 İzmir 22.5
Alize Enerji İzmir 1.5
Mare Manastır İzmir 39.5
Akhisar Rüzgar Akhisar 43.75
Doğal Enerji Manisa 30.6
Baki Elektrik Balıkesir 114
Deniz Elektrik Manisa 10.8
Anemon Enerji Çanakkale 30.4
Balıkesir Rüzgar Ayvalık 30
Bares Elektrik Kepsut 142.5

Üretime başlayanlar


Demirer Holding Çeşme 39.2
Güçbirliği Holding Çeşme 7.2
Alize Çeşme 1.3
Bores Bozcaada 10.20
Anemon Çanakkale 30.40
Gelibolu A.ş. Çanakkale 15.20
Bangüç Bandırma 15
Innores Elektrik Aliağa 42.5
Ayen Enerji Didim 31.5
Dares Enerji Datça 28.8
Cevapla

“Rüzgar Enerjisi” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir