Megger tanıtımı

Cevapla
Kullanıcı avatarı
admin
Site Admin
Mesajlar: 210
Kayıt: 29 Kas 2009 , Pzr 2:26 am

Megger tanıtımı

Mesaj gönderen admin »

Megger Nedir ? Çeşitleri Nelerdir ?

Yalıtkanlık direncini direkt olarak ölçen aletlere ‘Meger’ denir.

Megerler;yüksek gerilimin üretildiği kısım ve ölçme kısmı olarak iki ana bölümden meydana gelir.

https://www.teknikvideo.net/megger-taniti ... klama.html

ÜRETEÇ KISMI:Eski tip megerlerde.kollu ve yüksek gerilim üreten D.A dinamosu kullanılır.Yeni tip megerlerde ise alet içindeki pilin gerilimini yükselten elektronik konvertörlü devreler kullanılır.

ÖLÇME KISMI:Megerlerin ölçme kısmı ya analog tip veya dijital göstergelidir.

Uygulamada en çok kullanılan meger tipleri şunlardır:

*Manyeto, analog göstergeli tip megerler
*Konvertörlü, analog göstergeli tip megerler
*Konvertörlü dijital tip megerler

Megger bir test cihazı üretici firmanın markası; izolasyon ve toprak direnci için kullanılan çok kaliteli aletleri var. Megger markasının BM11D modeli 5kV’luk dijital bir izolasyon test cihazı.
O.G. kablosunda izolasyon testi yapmak için:
a) Megger’in + ucunu kablonun ana damarına, – ucunu da kablonun topraklama sına bağlayarak faz-toprak arası
b) Megger’in + ucunu kablonun her hangi bir damarına, – ucunu da başka bir damara bağlayarak faz-faz arası değerler ölçülebilir.

Sözünü ettğimi bu modelde ve bir çok başka modelde de ölçü aletinin uygulayacağı gerilimin seçilebileceği bir anahtar vardır. Bunun yardımıyla O.G. sistemleri için 5000V seçimi A.G. sinyal kabloları için 500V ve Alçak Gerilim güç kabloları için 1000V seçimi yaparak ölçüm yapabilirsiniz.

Ölçüm ile ilgili en temel sorulardan bir ne kadar süre ile gerilim uygulayacağınız ve hangi değeri gördüğünüzde sisteme enerji verebileceğimizdir; yaygın olarak 5000V uyguladığımız bir O.G. kablosunda kV başına 1MOhm bir değer okuyorsak; yani 6300V için 6,5MOhm gibi sistemin izolayonu iyi denilebilir. Bu bilgi çok pratik bir bilgi olup 25 derece sıcaklık için aslında geçerlidir. Onun için ben kendi ölçümlerimde bunun birkaç katını kendime referans alarak daha emniyetli davranmaya çalışıyorum.

Bunun yanın da Polarizasyon İndeksi dediğimiz ve çok tutarlı bir başka ölçüm mantığı var. O da testinizi her bir faz-toprak; ve faz-faz arası için 10′ar dakika süre ile tekrarlıyorsunuz. Ölçüm sırasında birinci dakika değerini not alıyorsunuz sonra her bir dakikada bir ölçün değerini not ederek 10 dakika sonra o faz için ölçümü neticelendiriyorsunuz. Sonuç olarak 10 uncu dakika değerini 1 inci dakika değerine bölüyorsunuz. Çıkan sonuç için:
a)1,0 dan küçük ise güvenilmez
b)1,0 ile 2,0 arası ise kararsız
c)2,0-4,0 arası ise iyi
4,0′dan büyük ise çok iyi demektir.

Açıkcası PI değerini O.G. motoru, alternatör dışında pek denemedim. Kabloda 6 ölçüm 10′ar dakikadan 1 saat.

Bunun yanında megger ölçümü yapmak için kablo ise her iki ucunun da boşta ve damarların birbirinden yeterince uzak olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Bunun yanında kesici hücrelerinde test yaparken zaman zaman sistemde kablodan ayrılmayan akım ve gerilim trafoları bulunmaktadır. Kabloyo ayırmadan yaptığınız ölçümde sonuç sizi tatmin etmedi ise bir de ayırıp ölçmenizde (sistemdeki ölçü trafoları nedeniyle) fayda vardır.
Megger Özet Bilgi
Cevapla

“Firma / Ürün Tanıtımı” sayfasına dön

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir